Maatwerk

Een optreden bij jou op school?

Een schrijver op school helpt om kinderen voor lezen en schrijven enthousiast te maken. Ik sta graag voor de klas, maar treed ook op in bibliotheken en op meester- en juffenavonden in boekenwinkels. Wil je weten wat je van mij kunt verwachten? Lees hieronder meer of neem contact op via de schrijverscentrale.nl of het contractformulier hieronder.

Ik treed al jarenlang op voor alle groepen van de basisschool. Soms geef ik schrijfles, soms vertel ik iets over hoe je nou eigenlijk een boek maakt, en bij de allerjongsten kom ik gezellig in de kring zitten om voor te lezen. Ik pas me aan aan wat ik tegenkom en ik probeer alle kinderen voor het schrijven en lezen te winnen, omdat ik weet hoe belangrijk dat is. Je hebt woorden nodig om de wereld te kunnen begrijpen. Op game kanalen en TikTok leer je ook woorden, maar niet zoveel als door een boek en bovendien prikkelt een boek je verbeeldingskracht en creativiteit op een heel andere manier. Als kinderen lezen leuk vinden, leren ze dus spelenderwijs. Maar hoe bereik je dat? Door ze te laten lachen, door samen pret te hebben tijdens het voorlezen, én door ze een beetje te laten denken over wat ze nou net hebben gehoord. Want het moet natuurlijk ook wel ergens over gaan. En het helpt uiteraard als ze dat allemaal op een dienblaadje krijgen aangeboden door een echte schrijver. 

In de groepen 3,4,5 gebruik ik voor de lessen mijn boeken over Lotte en Roos. Vanaf groep 5 kies ik voor De koning van de flat en voor groep 7 en 8 gebruik ik Umbrador. Mijn lessen zijn interactief. Dat gaat vanzelf, maar soms wordt er in overleg toch ook nog iets voorbereid. Ik praat met kinderen over fantasie, en over hoe ze dat van nature hebben, net als creativiteit. Ik laat ze verhalen vertellen uit hun eigen leven en leg uit hoe je daar met een kleine twist iets bijzonders van kunt maken. Soms praten we ook over de onderwerpen die in de boeken aan de orde komen, zoals plagen of geplaagd worden, verhuizen en opnieuw beginnen, de verhouding tussen broertjes en zusjes of discriminatie (een thema in De koning van de flat). 

Er zijn scholen waar ik langer mee samenwerk. Vaak geef ik twee lessen of ik kom nog een paar keer terug. Dan heb ik de mogelijkheid om aan alle kinderen aandacht te geven. Ieder kind voelt zich graag gezien en gehoord. Daar is dan ruimte voor, en dat is leuk. Zoiets kan op allerlei manieren gebeuren. Ik organiseer bijvoorbeeld een schrijfwedstrijd. Eerst leg ik de kinderen uit hoe ze een verhaal schrijven. Want daar zijn trucjes voor; handige manieren waarop je je fantasie aan het werk kunt zetten. Meestal zijn ze zo enthousiast dat ze meteen na de les willen beginnen met schrijven. Natuurlijk hoort bij een echte wedstrijd ook een echte winnaar maar ik probeer ervoor te zorgen dat iedereen na afloop tevreden is en geïnspireerd naar huis gaat.

"Als Marieke voorleest uit haar boek weet ze met haar humor de hele klas mee te nemen. Ze brengt haar verhalen tot leven. De kinderen zijn dol op haar, al na één keer voorlezen."

— Juf Dorine, basisschool de Ark.

"Het is een verrijking voor het leesonderwijs om zo’n leuke schrijfster als Marieke in de klas op bezoek te krijgen. Ze vertelt met passie, neemt allerlei attributen mee waardoor het verhaal nog meer tot leven komt en de kinderen zitten op het puntje van hun stoel!"

— Juf Inge, basisschool Bos en Vaart.

Meer informatie over optredens

Interesse in een lezing bij jou op school?

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.